Biltong speelt een belangrijke rol in het leven van veel Zuid-Afrikanen en het zal je misschien verbazen te horen dat Nederland een rol speelt in de geschiedenis van biltong.
In dit artikel delen we 5 dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over biltong, waaronder de banden tussen biltong en Nederland:
1. Biltong is niet gegaard of gerookt
Biltong wordt gemaakt door het vlees te marineren in azijn, zout en kruiden en het dan aan de lucht te laten drogen. Tijdens dit proces wordt geen hitte gebruikt.
Beef jerky daarentegen wordt bij lage temperaturen gekookt om het uitdrogingsproces te versnellen.
2. De Nederlanders hebben een hand in de oorsprong van biltong in Zuid-Afrika
Toen de Nederlandse settlers in Zuid-Afrika lange afstanden te paard aflegden, legden ze vers vlees onder hun zadels. Het vlees werd dan gestampt door de beweging van het paard en absorbeerde het zout uit het zweet van het paard. Het resultaat was een vroege vorm van biltong. Later, toen de specerijenhandel met het oosten zich ontwikkelde, werd het proces om biltong te maken verfijnd en werden er specerijen - meestal koriander - aan toegevoegd.
3. Biltong is een Nederlands woord
Het woord “biltong” komt van de Nederlandse woorden “bil” en “tong”. “Bil” verwijst naar het deel van het vlees dat gebruikt wordt om biltong mee te maken, namelijk de dikke lende. En “tong” staat in deze context voor “reepjes”.
4. Biltong is een heel goede bron van eiwitten
Deze snack bevat ongeveer 50% eiwit (en soms zelfs meer). Het wordt gemaakt zonder suiker en kunstmatige smaakstoffen en daarom is het ook een gezonde bron van eiwitten. Lees hier meer over de voedingsinformatie.
5. Biltong wordt niet altijd met rundvlees gemaakt
Alhoewel biltong traditioneel met rundvlees wordt gemaakt, zijn er ook veel andere opties die vooral in Zuid-Afrika beschikbaar zijn. Zo heb je bijvoorbeeld ook biltong van kudu, gnoe, springbok en struisvogel.
Buiten Zuid-Afrika wordt meestal rundvlees gebruikt, niet alleen omdat dit de traditionele manier is, maar ook omdat rundvlees het makkelijkst te verkrijgen is. Bij Runder gebruiken we 100% Nederlands rundvlees en traditionele Zuid-Afrikaanse smaken om een hoge kwaliteit te garanderen.