Gezonde inspiratie voor een originele borrelplank

Heb je iets te vieren met je familie of vrienden? En heb je geen zin om veel te koken? Dan is een borrelplank een hele goede keuze!

Wil je je gasten verrassen met een overheerlijke, originele, en ook nog eens gezonde borrelplank? Lees dan snel verder voor onze tips!

Zorg voor een goede balans tussen vlees en vega(n)
Tenzij al je gasten vegetarisch of veganistisch zijn, is het belangrijk om voldoende vlees- en vega(n) mogelijkheden te serveren. Dus niet slechts één soort vlees en een heleboel groenten en fruit (of omgekeerd). Zo weet je zeker dat er voor iedereen iets bij zit dat hij of zij lekker vind.

Zorg voor een grote verscheidenheid aan hapjes (en voor goede combinaties)
Een groot voordeel van een borrelplank is dat er veel keuze is en dat je veel verschillende combinaties kunt proberen.

Hier zijn de soorten hapjes waar je niet zonder kunt, met een paar gezonde voorbeelden erbij:

Runder-Biltong-Borrel-Ideas

Kaas
Het leukste is om een verscheidenheid aan kazen te serveren. Denk aan kaas van koemelk, schapenkaas en geitenkaas. Of harde kaas, zachte kaas en smeerkaas. Of pittige kaas en minder pittige kazen.

Vleeswaren
Je kunt natuurlijk gaan voor de traditionele opties, zoals salami, chorizo, rauwe ham en gedroogde worstjes. Maar als je het wat gezonder en origineler wilt maken, kun je ook gaan voor opties als biltong (een natuurlijke, gedroogde en gekruide rundvleessnack uit Zuid-Afrika), tonijnsalade of zalmwraps.

Brood
Een borrelplank is niet compleet zonder brood of crackers. Ook hier is het een goed idee om meerdere keuzes te hebben. Stokbrood en ciabatta zijn natuurlijk altijd lekker. Daarnaast kun je ook gezondere opties serveren, zoals zuurdesembrood en meergranen crackers

Groenten en fruit
Welke groenten en fruit je serveert hangt af van welke andere hapjes je hebt gekozen. Tomaten gaan bijvoorbeeld heel goed samen met mozzarella. Daarnaast zijn meloen en druiven altijd populaire keuzes voor op de borrelplank. Natuurlijk kun je ook experimenteren met bosbessen, aardbeien en zelfs ananas. Worteltjes en komkommer zijn ook goede keuzes, vooral als er kinderen onder je gasten zijn.

Noten
Noten zijn een gezonde en ook vullende toevoeging aan je borrelplank. Amandelen, pecannoten en walnoten zijn erg populair. Maar je kunt ook experimenteren met pistachenoten, hazelnoten, paranoten (erg gezond, vooral voor mannen) en cashewnoten.

Dips en sauzen
Hier is het vooral belangrijk om de dips en sauzen af te stemmen op de hapjes die je gaat serveren. Olijfolie is een lekkere, gezonde dip voor brood. Hummus of roomkaas gaat goed samen met worteltjes, komkommer en verschillende soorten brood. Pesto is heerlijk met mozzarella en sommige andere kazen. En chutney of chilisaus gaat goed samen met verschillende vleessoorten en kazen.

Je kunt natuurlijk ook warme hapjes serveren. Denk aan mozzarella sticks, kippenvleugeltjes, gevulde champignons en gevulde paprika’s.

Houd rekening met de wensen van je gasten
Als je weet dat een of meer van je gasten bijvoorbeeld geen varkensvlees eet, dan houd je daar rekening mee bij het samenstellen van de vleesselectie. Of als een gast allergisch is voor noten, denk er dan aan om de noten apart te serveren en ze niet in contact te laten komen met de andere hapjes.

Voeg iets onverwachts toe
We hebben al een paar ongebruikelijke keuzes voor je borrelplank genoemd. En nu willen we het hebben over één van deze keuzes: biltong.

Biltong is vergelijkbaar met beef jerky, maar dan veel gezonder en ook veel lekkerder. Als je echt een originele borrelplank wilt samenstellen, raden we je aan een keer met biltong te experimenteren. De kans is groot dat minstens één van je gasten nog nooit van biltong heeft gehoord. Dit is dus je kans om hem of haar te verrassen!

Wil je meer weten over biltong en waar je het kunt kopen? Klik dan hier!