5 Gezonde lunchbox snacks voor je kind

Het samenstellen van de lunchbox van je kind kan een hele uitdaging zijn, vooral als je niet veel tijd hebt. De inhoud moet gezond zijn, aan de schoolregels voldoen en, het allerbelangrijkste, je kind moet het willen eten.

In dit artikel vind je 5 gezonde, kindvriendelijke snacks die je gemakkelijk en snel samen met een paar boterhammen of wraps kunt inpakken voor de lunch.

  1. Fruit

Bananen, appels, druiven en mandarijnen zijn goede opties, maar het hangt er ook vanaf wat je kind lekker vindt. Als je fruit naar school stuurt, is het ook belangrijk om aan de vaardigheden van je kind te denken. Kan hij of zij bijvoorbeeld nog niet zelfstandig een mandarijn pellen? Geef hem of haar dan geen ongeschilde mandarijn mee.

Denk ook aan de houdbaarheid - gesneden stukjes appel worden bijvoorbeeld snel bruin en zien er dan niet meer smakelijk uit.

  1. Groenten

Gesneden wortels, komkommer, selderij en paprika zijn goede keuzes en kunnen eventueel met hummus gegeten worden.

Gegrilde groenten kunnen ook heerlijk zijn en kunnen gemakkelijk de avond tevoren worden bereid. Vergeet niet om hiervoor bestek mee te geven. 

  1. Gekookt ei

Mits je kind niet allergisch is voor eieren, is een gekookt ei een gezonde, vullende en eiwitrijke keuze. Je kunt aan het begin van de week een paar eieren koken om gedurende de week mee te geven voor de lunch - ze zijn minstens drie dagen houdbaar in de koelkast.

  1. Stukjes vlees

Een opgroeiend kind heeft voldoende eiwitten nodig en kinderen vinden stukjes vlees bijna altijd lekker.

Vleeswaren zoals kip zijn gezond, maar ze zijn buiten de koelkast niet lang houdbaar en daarom niet erg praktisch voor de lunchtrommel. Ham en salami zijn daarentegen iets langer houdbaar, maar niet erg gezond.

Kies liever voor gedroogd vlees van natuurlijke ingrediënten, zoals biltong. Biltong wordt meestal gemaakt van rundvlees, kruiden en zout en bevat minstens 50% eiwit. Lees hier meer over biltong.

  1. Crackers met beleg

Kies bij voorkeur volkoren crackers met gezond beleg zoals kaas, pindakaas of roomkaas (eventueel gemengd met biltongpoeder voor extra smaak en eiwit).

Additionele tips voor een gezonde lunchbox die je kind (meestal) leeg naar huis brengt

  • Zorg voor voldoende afwisseling in de inhoud van de lunchbox. Geef je kind niet elke dag dezelfde tussendoortjes. Je kunt natuurlijk wel elke dag fruit en groente geven, maar wissel af tussen verschillende soorten.
  • Betrek je kind bij het proces. Zo vergroot je de kans dat je kind voldoende en gezond eet en dat hij of zij met een lege lunchbox thuiskomt.

Wil je meer weten over gezonde snacks als biltong en waar je biltong kunt kopen? Klik hier